Nevoľme za županov ľudí, ktorí tunelovali verejný majetok

30.10.2013 Bratislava

Voľme ľudí, nie stranícke bábky. To je odkaz, ktorí pred blížiacimi sa voľbami do VÚC zdôraznili poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič, Branislav Škripek a Igor Hraško. Príkladom, ako môže verejný funkcionár zneužiť svoje postavenie je obchádzanie verejného obstarávania zo strany bratislavského župana a kandidáta v župných voľbách Pavla Freša. Ten od roku 2010 pod zámienkou havarijných stavov obišiel verejnú súťaž a priamo zadal svojej spriatelenej firme zákazky za približne 11 miliónov eur.
Obyčajní však pripomínajú, že aj ďalší kandidát do volieb, Monika Flašíková-Beňová, nemá čistú minulosť. Tá totiž ešte ako zástupkyňa predsedu bratislavského samosprávneho kraja má za sebou kauzy, pri ktorých zneužila svoje postavenie na machinácie s pozemkami pod bratislavskou športovou halou za milióny eur.
"Vo voľbách musíme voliť konkrétnych ľudí, nie len bábky schované v straníckych tričkách. Inak to povedie k presne takému rozkrádaniu verejných financií, akému sme dlhé roky svedkami v bratislavskom kraji. Všetkých kandidátov preto treba posudzovať podľa toho, čo už dokázali. Je smutné, keď vidíme, že dvaja kandidáti sú totálne zdiskreditovaní. Jediný relevatný kandidát, ktorý za sebou nemá korupčnú minulosť je Dano Krajcer," tvrdí Viskupič. Ten dodáva, že Obyčajní sa zajtra na Úrade pre verejné obstarávanie budú pýtať na konkrétne podrobnosti Frešových zákazok a na priebeh vyšetrovania.
K Viskupičovi sa pripája jeho poslanecký kolega Branislav Škripek, ktorý bude tiež jeden z voličov v bratislavských župných voľbách. "Ja som rozhodnutý. Ako volič v bratislavskom kraji budem voliť Dana Krajcera. Pán kolega poslanec Krajcer prisľúbil, že v prípade zvolenia za župana zloží poslanecký mandát a nebude sedieť na dvoch stoličkách, tak ako to OĽaNO presadzuje," tvrdí Škripek.
Poslanec Igor Hraško, člen parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj zdôrazňuje, že aj kvôli takýmto kauzám majú voľby do VÚC obrovský význam. "Točia sa tu veľké peniaze. Bratislava je jasným príkladom, ako sa regionálna politika nemá robiť. Preto je nutné, aby voliči dobre zvážili svoj hlas," dodal Hraško
 
Matus Kollar
asistent hnutia OBYCAJNI LUDIA a nezavisle osobnosti
 

Vyberte región